Koordinasyon,Bir hareketin, merkezi sinir sistemi ve iskelet kaslarının biribiri ile uyum içerisinde çalışma becerisidir.
Çocuklarda Temel Hareket dönemi 3-6 yaş dönemini kapsar, koşma, atlama, sıçrama, sekme, yakalama, fırlatma, topa ayakla vurma gibi beceriler bu dönemin başında gelişmeye başlar ve giderek olgunlaşır. Kaba beceriler yaş ve çevresel etkenlerle gelişerek ince kas becerilerini tetikler. Bu dönemde çocukların oyun, koordinasyon hareketleri ile desteklenerek dönemin sonlarına doğru yapacağı spor branşına hazırlık evresini tamamlamış olur. Bu gelişim çocukların özellikle akran çevresinde, okul hayatında liderlik duygusu, karar verme becerisi, öz güven ve sosyalleşme gelişmlerini sağlarak psikolojik olarakta sağlıklı kişilik geliştirmelerine yardımcı olmaktadır.
Motor beceriler iki kategoriye ayrılır: kaba motor beceriler ve ince motor beceriler. Kaba motor beceriler, dengeleme ve yürüme gibi becerileri içerir ve birçok büyük kas grubunun ve tüm vücudun kullanılmasını gerektirir. Çocukların ince motor becerilerine hakim olmadan önce bu becerileri geliştirmeleri gerekir. İnce motor becerileri, daha sınırlı sayıda kasın kullanıldığı küçük, kontrollü vücut hareketlerini içerir. Bu beceriler kalem tutmamızı, yazmamızı, bir paketi açmamızı sağlar. Bu beceriler çocuklar için özellikle daha detaylı ve hassas görevler için daha fazla sabır gerektirir.
Çocuğumun denge ve koordinasyon sorunları olup olmadığını nasıl anlarım?
- Kolayca düşer sık sık takılır
- Yerden kalkarken zorlanır
- Spor aktivitelerinden kaçınır
- Daha az sosyaldirler
- Oyun ortamlarında başarısız olacaklarını düşunmeleri akranları ile ilişki kurmaktan kaçınma
- Özgüven eksikliği
- Sporu sevmeme
- Bir sporu yapmada akranlarından geri kalma geç öğrenme
- Daha çabuk yorulmaları
- Hareket etmekten kaçınmaları buna bağlı olarak kilo alımı
- Ayakta giyinmede zorluk yaşamaları
- Basamak çıkmada, kaldırımdan inme ve çıkmada takılma, tökezleme
- Kalem tutma da zorluk, çirkin el yazısı, el becerilerinde zayıflık
Koordinasyon sorunlarının düzeltilmemesi – önlenmemesi durumunda ortaya çıkacak sorunlar nelerdir?
- Sosyal izalasyon
- Özgüven eksikliği
- Zayıf kas gücü
- Kendini başarısız görme
- Oyunlardaki basarısızlıkları akranları tarafından istenmeme
Gelişim bir bütündür ve genelden özele doğru bir yol izler kritik dönemlerdeki bazı gelişimler tamamlanamazsa bir sonraki dönemde aksaklıklara yol açar, günümüzde çocuklar sosyal çevrede oynama imkanı çok fazla bulamıyor bunun yanı sıra telefon, tablet ve bilgisayar bağımlılığı çocuklarımızın fiziksel gelişimini motor becerilerini olumsuz yönde etkiler. Bu eksikliklerde yukarıda anlattığımız sebepere bağlı olarak sorunları beraberinde getirmektedir.
Sonuç olarak Koordinasyon becerileri gündelik yaşamda yürümeye başladığımız günden gündelik yaşamda hayatımızın her yerindeki motor becerileri kapsamaktadır, küçük yaşlarda çeşitli sebeplerden geliştirilememiş ya da geri kalmış bu tür becerilerin özelikle erken yaşlarda, ileri ki yaşamlarına etki etmesi sebebiyle kazandırılması gerekmektedir.